Alles over voeding en gezondheid

Beweging

Waarop moet je letten bij het kopen van heren-fietskledij?

Heren-fietskledij evolueert constant en er komen elk jaar vernieuwingen op de markt. Deze vernieuwende fietskledij is het gevolg van technologische evoluties in onder andere waterdichtheid, winddichtheid en grondig onderzoek naar aerodynamica. Dit betekent dat de prijzen voor heren-fietskledij ook sterk kunnen verschillen. De duurste winter-fietsvesten met waterdichte coating en warme fleece binnenvoering kunnen tot €600 kosten. Uiteraard ben je dan verzekerd van een onberispelijke kwaliteit. Daartegenover staan winter-fietsvesten van rond de €90. Duurder betekent hier over het algemeen beter, maar daarom hoef je de goedkopere niet links te laten liggen. Ook die voldoen doorgaans aan de basisvereisten van fietskleding.

  1. Vochtafvoerende stoffen

Je hebt vast wel gemerkt dat als je gaat lopen in een katoenen t-shirt je je shirt bijna kan uitwringen als je thuiskomt. Dit komt omdat zo’n t-shirt zweet opneemt in de plaats van afvoert. Bij het fietsen is een nat shirt natuurlijk geen aangenaam gevoel. Specifieke wielerkledij is daarom gemaakt uit vochtafvoerende stoffen, waardoor je zweet eerst wordt opgenomen in de kledij en dan naar de buitenkant wordt vervoerd om er te verdampen.

  1. Uitstekende pasvorm

Uiteraard moet fietskledij je als gegoten zitten. Niets vervelender dan een ‘slobbertruitje’ dat extra wind vangt als je fietst. Daarom neem je best voldoende tijd om je nieuwe fietskledij van Fashion For Cycling uitgebreid te passen. Een goede pasvorm betekent ook een betere aerodynamica en het ziet er bovendien veel stijlvoller uit. Vaak hebben broeken, shirts en soms zelfs fietssokken silicone gripranden zodat ze altijd goed op hun plaats blijven zitten zonder je bewegingsruimte te beperken. 

  1. Broek met zeem van topkwaliteit

Is een specifieke fietsbroek wel noodzakelijk? Het antwoord op die vraag is eenvoudig: ja! Korte en lange fietsbroeken kunnen een waist short of een bib short zijn. Een waist short is een broek zonder bretellen, een bib short met bretellen. De meeste fietsbroeken hebben bretellen en deze soort is ook aan te raden. Dankzij de bretellen blijft de broek beter zitten en is de kans kleiner dat ze snijdt in de buik, wat bij de versie zonder bretellen sneller voorvalt.

Maar het allerbelangrijkste aspect van een fietsbroek is de kwaliteit van de zeem. Dit zorgt ervoor dat warmte en zweet worden afgevoerd en irritaties worden vermeden, zodat je steeds comfortabel op je zadel zit. Vraag bij het passen van je nieuwe fietskledij zeker meer uitleg.

  1. Omarm accessoires

Hoewel we fietssokken en fietshandschoenen omschrijven als accessoires zijn ze eigenlijk geen extraatjes. Zelfs niet in de zomer. Fietshandschoenen met korte vingers zorgen ervoor dat je een betere grip hebt op je stuur, als je heftig zweet bij warm weer. Daarnaast bieden ze bescherming als je ten val komt. De automatische reactie bij een valpartij is je handen plaatsen, waardoor de huid op je handpalmen sterk verwond zou zijn als je geen handschoenen draagt. 
Fietssokken zijn dan weer veel meer dan enkel een fashion item. In tegenstelling tot gewone sokken of goedkope sportsokken zijn ze naadloos wat de kans op irritatie vermindert en het draagcomfort verhoogt. De stoffen zijn zo ontwikkeld om zweetvoeten tegen te gaan en uitstekend te ademen, zelfs de allerdikste winter-fietssokken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *