Alles over voeding en gezondheid

Inspiratie

Zo kun je vogels door de winter helpen

Het is niet gemakkelijk om een vogel te zijn in de winter. Voor veel soorten zijn de maanden september tot april een strijd om door te komen. Er zijn minder insecten en bloeiende planten om te eten, alsook plaatsen waar ze hun warmte kwijt kunnen en warm kunnen blijven. De straten zijn bedekt met een dik pak sneeuw. En dat maakt het voor kleine vogeltjes lastig om voedsel te vinden.Toch kan de mens de vogel een handje helpen door verschillende aanpassingen te doen. Wil jij de vogel ook de winter door helpen? In dit artikel lees je welke maatregelen je kunt treffen voor de vogels in jouw tuin. 

Maak een schuilplaats 

Een schuilplaats zoeken kan vogels echt helpen om de winter door te komen. Veel soorten zoeken een nabijgelegen struik of dichte dekking om in te schuilen, waar ze warm en verborgen kunnen blijven voor roofdieren. Vogels die migreren zullen een schuilplaats zoeken tijdens de winter, evenals enkele plaatsen om nesten te bouwen of te slapen. De meeste vogels gaan op de slaapplaats zitten om energie te besparen. In de winter zoeken vogels graag een knus plekje om te schuilen. Door een vogelhuisje op te hangen geef je de dieren een warm plekje. In de lente is dit gelijk een mooi plekje om een nestje in te bouwen.

Het juiste voer

Vogels voeren tijdens de wintermaanden is een goede manier om ze te helpen het seizoen door te komen. Houd bij het voeren van vogels rekening met de behoeften van de soorten die je voert en doe vooraf onderzoek over wat de vogels in jouw tuin wel of niet mogen hebben in de winter. Vogeltjes zijn gek op zaden en noten. Je kunt pindas kopen, zonnebloempitten kopen of andere zaden neerleggen om de vogels een handje te helpen. Wil je er echt een feestmaaltijd van maken? Rijg de pinda’s aan draadje en maak er een ketting van. Daarnaast is het ook zo dat vogels tijdens de wintermaanden veel energie verbruiken. Het is dan ook extra fijn als ze vettig eten kunnen bemachtigen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een vetbolletje in de tuin te hangen. Deze kun je kopen in de supermarkt, maar je kunt hem ook zelf maken. 

Zorg voor een waterbakje 

Mensen halen ongeveer 75% van hun calorieën uit voedsel, en de overige 25% komt uit water. Vogels daarentegen drinken 2-3 keer hun gewicht aan water, daarom moeten ze ook meer eten dan mensen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Om tijdens de winter gehydrateerd te blijven, drinken veel vogels vers water. Tijdens sneeuwdagen is er voor de vogels genoeg drinkwater. Maar tijdens koude vriesdagen is het voor de dieren soms lastig om water te vinden dat niet bevroren is. Zorg daarom voor een waterbakje in de tuin waar de vogels makkelijk water uit kunnen drinken. Een klein gebaar met een groot effect. 

Maak een rommelhoek 

Mensen vinden gezelligheid in de winter belangrijk, dus waarom zouden we dat niet voor de vogeltjes kunnen doen? Vogels zijn dol op rommelhoekjes: een plekje met takjes, stenen en blaadjes. Maak je achtertuin dus niet te netjes. In de winter kunnen vogels in deze hoekjes insecten vinden tussen de rommeltjes. Daarnaast is het zo dat ze in de lente de takjes voor een nestje gebruiken. 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *