Alles over voeding en gezondheid

Gezondheid Inspiratie Tips

Waarom zijn macadamia’s een van de duurste noten te koop?

Macadamianoten zijn zonder enige twijfel een de duurste noten ter wereld. Voor 100 gram aan macadamianoten ben je op dit moment al gauw 8 euro kwijt, waardoor ze gemakkelijk tweemaal zoveel kosten als andere noten zoals amandelen, en ze blijven elk jaar prijsrecords breken. Maar dan heb je ook wat – macadamianoten hebben een rijke, boterachtige smaak en staan bekend om een natuurlijke, subtiele zoetheid en romige textuur wanneer ze geroosterd zijn. Bovendien zijn ze ook nog eens super gezond; ze zijn uitstekend voor het hart en de hersenen en hebben antikankereigenschappen. Maar waarom zijn deze luxe noten eigenlijk zoveel geld waard? We geven je hier het antwoord. Lees dus snel verder! 

Macadamianoten worden traag geoogst en verwerkt

Een van de belangrijkste redenen waarom macadamianoten zo prijzig zijn, is te wijten aan hun trage oogst. Hoewel er verschillende macadamiabomen zijn, duurt het gemiddeld 7 tot 10 jaar voordat deze bomen noten beginnen te produceren.

Daarnaast is een macadamiaboom veeleisend. Ze behoeft veel zon en heeft extra zorg en bescherming nodig in gebieden waar de temperatuur onder de 7 graden zakt. Macadamia bomen hebben ook nog eens veel water nodig, want onvoldoende water veroorzaakt al gauw een slechte oogst. Dit is waarom macadamia’s alleen worden geteeld in landen en streken met grote hoogte, goede regenval en een warm klimaat.

Daar komt bij dat het doppen van de noten bijdraagt aan de hoge prijs van macadamianoten. Macadamianoten zijn namelijk enorm moeilijk te kraken en moeten in een industriële omgeving worden verwerkt. Dit is waarom er hoge investeringskosten zijn voor macadamianoten. 

Andere problemen in verband met het doppen zijn te vroeg oogsten, het verkeerd doppen en het niet correct doppen. Dit betekent dat giswerk van de landbouwers duur kan komen te staan! 

De vraag is groter dan het aanbod

Macadamianoten zijn vanwege hun unieke smaak razend populair en tegelijkertijd een andere cruciale reden waarom macadamianoten zo duur zijn. Wil je macadamia noten kopen, dan moet je diep in de buidel tasten, aangezien het verscheidene jaren kan duren van planten tot oogsten en ze een uitstekende toevoeging zijn aan tal van gerechten en recepten. Dit is waarom macadamianoten schaars zijn. Verse macadamianoten  kunnen niet alleen als snack worden gegeten, maar worden ook meegekookt of verwerkt in een verscheidenheid aan gerechten, zoals desserts, pasta’s en salades. 

Ben jij een fanaat van macadamianoten of wil je ze uitproberen? Bij de Kruidenbaron kun je gemakkelijk macadamia’s en een heel scala aan noten online kopen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *