Ga jij binnenkort van start met jouw eigen foodtruck bedrijf? Dan kun je vast niet wachten om te beginnen. Toch zijn er best een aantal punten waarmee je rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor aanschaf en interieur, vergunningen en natuurlijk geld verdienen. Om jou zo goed mogelijk voor te bereiden, zetten we alle punten voor je op een rijtje.
De kosten
Laten we beginnen met de kosten van de aanschaf van een foodtruck. Kies je voor een compleet nieuwe truck, of ga je toch voor een tweedehands foodtruck? Je daarnaast ook een foodtruck leasen. Dit is meteen een goede manier om te testen of jouw idee aanslaat bij jouw publiek en of het runnen van een foodtruck echt iets voor jou is. Om je investeringen, vaste kosten en variabele kosten in kaart te brengen is het verstandig een financieel plan te maken. Hierin kun je een planning maken en in kaart brengen wat bijvoorbeelde kosten van de inventaris, koeling en elektra, gas en water zullen zijn. Of wat dacht je van brandstof, onderhoud- en keuringskosten en de kosten aan de mobiele pin. Bij het bepalen van de juiste prijs voor je product houd je rekening met al je vaste en variabele kosten. Kijk ook naar wat concurrenten vragen voor hun product!
Kans van slagen
Het beginnen van een foodtruck begint natuurlijk met jouw passie voor eten (en drinken). Maar een foodtruck beginnen betekent tegelijkertijd ook dat je je moet onderscheiden van concurrenten. Dit kun je doen door een eigen identiteit aan te meten. Doe van tevoren een marktonderzoek, bepaal je doelgroep en bekijk hoe je deze doelgroep kunt bereiken. Er heerst veel concurrentie in de foodtruck markt, dus alles moet kloppen. Denk bijvoorbeeld aan het uiterlijk van jouw truck en de presentatie van jouw product. Zo is het belangrijk dat jouw menu al vanaf een afstand te lezen is en dat je snel te werk kunt gaan. Daarnaast is het ook van belang dat je kwaliteit kunt leveren. De klanten moeten immers voor jou in de rij staan. Tot slot is het verstandig om social media kanalen in te zetten om de doelgroep aan te trekken. Leuke foto’s, grappige filmpjes of ludieke winacties zorgen ervoor dat jij in the picture komt.
Vergunningen
Last but not least zijn de vergunningen die je nodig hebt. Dit hangt helemaal af van wat je precies wilt doen en in welke gemeente je werkzaam bent. Denk bijvoorbeeld aan een standplaatsvergunning voor ambulante handel, waarmee je op de openbare weg of standplaats je product mag kopen. Ook hygiëne en voedselveiligheid is erg belangrijk. Bekijk hiervoor de Voedsel- en Warenautoriteit en de hygiënecode voor horeca, HACCP. Ben je ook van plan om muziek te draaien? Dan krijg je te maken met muziekrechten. Bij Buma/Stemra kun je informeren over de kosten hiervan. Organiseer jij een festival met jouw foodtruck? Dan moet je een evenementenvergunning aanvragen waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen een klein, middelgroot of groot evenement. Per soort evenement gelden andere regels en kosten, dus vraag bij de gemeente na wat de procedure is.